De Bomen Effect Analyse ofwel BEA is ruim 10 jaar geleden in het leven geroepen door de Bomenstichting. Een team van specialisten heeft een richtlijn opgesteld om bomen tijdens werkzaamheden goed te beschermen. Deze werkzaamheden kunnen variëren van het herinrichten van een straat, het aanleggen van kabels en leidingen tot het bouwen van woningen of bedrijfspanden nabij een boom of bomenrij. De BEA is niet meer weg te denken bij ontwerp- en inrichtingsplannen in onze openbare ruimte.
De centrale vraag van de BEA is: Kan de boom na uitvoering van de voorgenomen werkzaamheden in zijn huidige verschijningsvorm en op zijn standplaats duurzaam behouden blijven?
Om deze vraag te beantwoorden, worden de huidige boomgegevens en de boven- en ondergrondse situatie van de boom inzichtelijk gemaakt. Daarnaast beoordeel ik de voorgenomen werkzaamheden om zo eventuele nadelige gevolgen voor de boom in te schatten. Op basis daarvan wordt een advies opgesteld om de boom duurzaam te behouden en bovendien te beschermen gedurende de werkzaamheden.
Een goede BEA bestaat uit een heldere beschrijving van de huidige gegevens, een complete analyse en aanbevelingen met vooral reële en praktisch haalbare oplossingen. Mijn aanbevelingen worden altijd uitgewerkt in schematische tekeningen. Een aannemer, uitvoerder of boomeigenaar kan deze snel en eenvoudig op zijn project toepassen zonder zelf invulling te hoeven geven aan uitgebreide en ingewikkelde teksten.