Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral wanneer machinale werkzaamheden op korte afstand van bomen plaatsvinden. Voor bomen kan een ongelukje ernstige gevolgen hebben. Herstel kan soms lang duren en de gevolgen kunnen zich pas jaren later tonen. Door de komst van de Bomen Effect Analyse is hier verbetering in gekomen. Ook zijn er bomenposters beschikbaar waarop richtlijnen zijn aangegeven hoe met deze werkzaamheden om te gaan.
Toch gaat het in de praktijk nog steeds mis. Aanbevelingen in een BEA of richtlijnen op een bomenposter blijken in de praktijk te algemeen en bieden voor aannemers of boomeigenaren te weinig concrete adviezen. Daarom is het verstandig een projectspecifiek boombeschermingsplan op te laten stellen. Hierin geef ik aan hoe de boom optimaal kan worden beschermd én de aannemer zijn werk goed kan uitvoeren.
Als het wenselijk is dat een bomendeskundige toezicht houdt tijdens de werkzaamheden kan ik als bomenwacht worden ingezet. Ik help een handje mee en zie er op toe dat er geen schade aan de boom wordt toegebracht. Ik controleer de ontwikkeling van de boom, adviseer over eventuele aanvullende maatregelen en fungeer voor alle betrokkenen als aanspreekpunt.