Naast een functionele of esthetische waarde heeft een boom ook een economische waarde. Een boom moet namelijk worden gekocht, geleverd en aangeplant. Daarbij heeft een nieuwe boom vaak verzorging nodig zoals extra watergiften in de eerste jaren. Als de boom eenmaal goed groeit, zal deze na verloop van tijd ook gesnoeid moeten worden.
De rekenmethode van de NVTB (Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen) helpt de boomtaxateur om deze kosten op een correcte manier bij elkaar op te tellen. Een volwassen laan- of straatboom vertegenwoordigt al snel 5000 euro. Bij een boom in een bos is de boomwaarde weer veel lager, omdat daar geen of nauwelijks onderhoud wordt uitgevoerd en bomen vaak kleiner worden aangeplant. Als boomtaxateur gebruik ik mijn bomenkennis om bij elke boomtaxatie de juiste uitgangspunten te gebruiken en zo tot een juiste berekening te komen.
Ik ben ruim 10 jaar aangesloten bij de NVTB en heb inmiddels honderden boom- en schadetaxaties uitgevoerd. In sommige gevallen gaat het om een boomwaardebepaling wanneer bijvoorbeeld een kapaanvraag wordt ingediend en er om een financiële compensatie wordt gevraagd. Maar ook als er (on)bewust schade aan een boom wordt toegebracht. Dat kan stamschade door een aanrijding zijn, wortelschade door graafwerkzaamheden of kroonschade wanneer onjuist of onrechtmatig is gesnoeid.