Opdrachtgever: Gemeente Landerd en Oss
Type project: Bomen planten
Datum: 2020 tot heden
Groene reuzen van de toekomst geplant in gemeente Landerd en Oss: ‘Voor onze achterkleinkinderen’.
Boompje groot, plantertje dood. Dat gezegde gaat zeker op voor de bomendie in 2020 en 2021 op verschillende plekken in de gemeente Landerd en Oss zijn geplant. Uitgangspunt is dat de ‘monumentale bomen van de toekomst’ er over honderd jaar nog staan. Samen met Orbis hebben we dit project tot stand gebracht.
Foto 1. Aanplant eerste boom met de Wethouder van gemeente Landerd
Foto 2. Tamme kastanje op de hoek van een perceel, met alle ruimte
Foto 3. Goede groei van de zoete kers, ondanks de droge zomer van 2020
Foto 4. Eerste boom in Oss, geplant met Tonnie van Hoof
Wat is er leuker dan bomen planten en dan ook nog met de mogelijkheid deze echt oud te laten worden? Hiervoor zijn beschikbare locaties gezocht bij particulieren in de gemeenten Oss en Landerd. Aan de locatie zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moet de boom zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of een fietspad. De boom moet zo vrij mogelijk staan en tenminste rondom 25 meter vrij van andere bomen en/of gebouwen. Er zijn in lokale krantjes advertenties geplaatst en na de aanmeldingen zijn de locaties beoordeeld.
De nieuwe boomeigenaar krijgt niet alleen een gratis boom, maar ook een flinke opwaardering van de groeiplaats (doormengen van 5 m3 compost en afwerken met 1,5 m3 mulch) en een afscheiding naar keuze. De afscheiding, gekozen uit een gemengde haag, Engels hekwerk of een degelijk dier werend hek, bakent de toekomstige groeiruimte van 100 m2 af. De ruimte binnen de afscheiding wordt ingezaaid met een wildebloemenmengsel.
In samenwerking met Landschapsbeheer Oss en Langens Hoveniers uit Reek zijn in het voorjaar van 2020 en 2021 bijna 25 monumentale bomen van de toekomst geplant.
De aandacht voor de inrichting van de groeiplaats werpt zijn vruchten af. Nergens in Oost-Brabant staan bomen die beter groeien dan deze monumentale bomen van de toekomst!
Bekijk hier het artikel:
Dieper graven voor de monumentale bomen van de toekomst