Opdrachtgever: Eigen initiatief
Type project: Bomen planten Nabbegat
Datum: 2021 tot heden
Klimaatverandering is onomkeerbaar. Dat betekent dat de gemiddelde zomer steeds droger en warmer wordt. Jaarlijks lijkt er nog steeds voldoende neerslag te vallen, maar in de zomers van 2018 t/m 2020 viel in het groeiseizoen zo weinig dat de bodem vaak grotendeels uitdroogde. Jonge en nieuw aangeplante bomen hadden niet voldoende wortels om deze droogte te overleven. In maart 2021 is een proefveld aangelegd om te onderzoeken welke manier van planten de bomen weerbaarder maakt in het veranderde klimaat.
Foto 1. Bedroevende resultaten bij aanplantprojecten met > 75% uitval.
Foto 2. Boren van groeipijlers en vullen met bomengrond
Foto 3. Mijn kinderen wilden helpen met het aanvullen van de boomspiegels
Foto 4. Goede groei in het voorjaar
Foto 5. Onderzoek wortelgroei en scheutlengte einde groeiseizoen
Op het landgoed Nabbegat te Zeeland zijn in de zomers van 2018 en 2019 op diverse locaties bomen aangeplant. De aanplant bestond uit een mix van bomen en struiken. Deze zijn nagenoeg allemaal afgestorven. Alleen een enkele brem heeft het overleefd. Ook op andere wat armere en hogere zandgronden in zuidoost Nederland zijn in de zomers van 2018 t/m 2020 veel nieuw aangeplante bomen afgestorven. Dit gaat zowel om laanbomen als om aanplant van bossen met zogenaamde spillen.
Het zou logisch zijn om de manier van planten aan te passen aan het veranderde klimaat. Dit gebeurt echter nog veel te weinig, of eigenlijk helemaal niet. Als we iets meer kwaliteit leveren bij het planten van bomen, kunnen veel meer bomen een droge zomer overleven, beter aanslaan en sneller doorgroeien.
Van de eigenaren van het landgoed in Zeeland mochten wij het bosje opnieuw aanplanten. In overleg is besloten een proef uit te voeren met als doel om aan te tonen dat traditionele aanplant niet meer voldoet en aanvullende middelen en technieken nodig zijn om bomen weerbaarder te maken tegen onze nieuwe droge zomers.
In het proefveld zijn op vijf verschillende manieren bomen aangeplant. Een deel hiervan wordt beheerd en het andere deel blijft onbeheerd. De resultaten van het eerste jaar laten, ondanks een wat natter jaar, al zien dat een betere investering bij aanplant meer groei oplevert. De volledige resultaten van de proef zijn te zien bij publicaties.